Στις 26 Μαΐου, οι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν για τη συγκρότηση του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναποφασίζουν όσον αφορά μείζονα νομοθετικά ζητήματα. Αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σημαντικών θεμάτων, όπως είναι η μετανάστευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, η προστασία των καταναλωτών και η οικονομική διακυβέρνηση.
Διάφορα κέντρα επηρεασμού της κοινής γνώμης, είτε από υστεροβουλία είτε από επιπόλαιη υποτίμηση της διαδικασίας, χαρακτηρίζουν «χαλαρή» την ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές. Αυτή η τοποθέτηση εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς βέβαια και της Ελλάδας, σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο. Η αποχή από αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία συνιστά σε κάθε περίπτωση μια εσφαλμένη επιλογή. Πέρα από την απεμπόληση του ύψιστου δημοκρατικού δικαιώματος, ο πολίτης που διανοείται να μην προσέλθει στην ευρωκάλπη το Μάιο, ακούσια (😉 συντάσσεται με ακραίες καταλυτικές δυνάμεις, που επιδιώκουν το «διαίρει και βασίλευε» στη γηραιά ήπειρο.
Για έναν ορθολογιστή, ενημερωμένο και σκεπτόμενο πολίτη, ο ευρωσκεπτικισμός αποτελεί μια ακραία και εθνικά επιζήμια στάση. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την επώδυνη περίοδο του 2015, της πρώτης φιλόδοξης – «αντιευρωπαϊκής» διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλήρωσε κι εξακολουθεί να πληρώνει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός. Αρκεί να μελετήσει κανείς τις εντονότατες δυσχέρειες, που αντιμετωπίζει η Μεγάλη Βρετανία –μια υπερδύναμη, η οποία μάλιστα δεν συμμετείχε στη νομισματική ευρωζώνη!- στην προσπάθεια να περαιωθεί το brexit με το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία της.
Άλλωστε, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι άρρηκτα δεμένο με την Ευρώπη. Είναι πανθομολογούμενο ότι ο ελληνικός αποτέλεσε το λίκνο του ευρωπαϊκού και του ευρύτερου δυτικού πολιτισμού. Ακόμη και η λέξη «Ευρώπη» -όπως και η δημοκρατία- έχουν ελληνική ετυμολογική προέλευση. Γενικότερα, όπως εύστοχα είχε διατυπώσει ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας «Αν η ελληνική απέσυρε τα δάνεια, πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες θα χρεοκοπούσαν». Η πολιτιστική επιρροή του ελληνισμού στην Εσπερία δεν περιορίζεται στη γλώσσα. Είναι εμφανείς οι επιδράσεις στις τέχνες, στις επιστήμες, στη φιλοσοφία, από την οποία αντλήθηκαν και οι βασικές αξίες και τα ιδανικά του Ουμανισμού της Αναγέννησης και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Περαιτέρω ανάλυση όλων αυτών μπορεί να αναζητήσει και να διαβάσει όποιος θελήσει στην επίσημη ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την τελετή ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ο.Κ. στις 28 Μαΐου του 1979.
Εντούτοις, η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μια συνομοσπονδία αγγέλων. Η διεθνής οικονομική κρίση προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο «φτωχός Νότος» βίωσε με σκληρό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και εσφαλμένων χειρισμών και αποφάσεων των ισχυρών της Ευρώπης, πολλές από τις οποίες παραδέχτηκαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αυτός είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο επιβάλλεται να ψηφίσουμε όλοι στις ευρωεκλογές με αίσθημα εθνικής ευθύνης και όραμα για μια δικαιότερη και ευημερούσα Ευρώπη.
Εκλέγοντας φιλοπάτριδες και άξιους Έλληνες ευρωβουλευτές διασφαλίζουμε σθεναρή εθνική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι αναγκαίο να συμβάλλουμε με κάθε δημοκρατικό τρόπο για μια Ευρώπη ισοτιμίας, ειρήνης, αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ” στις 11/6/2018